Samsun İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. maddesine istinaden Valimiz Sayın Doç. Dr. Zülkif DAĞLI’nın başkanlığında 03/05/2021 tarihinde İlimizde Koronavirüs’e (COVID-19) karşı alınacak önlemler ile ilgili gündemi görüşmek üzere toplanmıştır.
GÜNDEM:
İlimizde üretim, imalat, tedarik ve lojistik sektörleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilere yönelik olarak sokağa çıkma kısıtlamasında muaf tutulacak iş kolları ve bu iş kollarında çalışacak kişilere yönelik olarak düzenlenecek “Görev Belgesi”nin iş kolunun NACE koduna göre belirlenmesinin görüşülmesi.
KARAR:
İlimizde, İçişleri Bakanlığı’nın “Tam Kapanma Tedbirleri” konulu genelgesi doğrultusunda Samsun İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 27/04/2021 tarihli ve 20 sayılı toplantısında alınan kararla tam kapanma döneminde temel önceliği üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması olan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında, bahse konu sektörlerde çalışanlara yönelik sokağa çıkma muafiyeti getirilmişti.
Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın 29/04/2021 tarihli ve E-89780865-153-7705 sayılı genelgesi doğrultusunda ve Kurul’un 29/04/2021 tarih ve 21 sayılı toplantısında ise hem sokağa çıkma muafiyeti getirilen iş kollarının ve bu iş kollarındaki çalışanların üretimde devamlılığının sürdürülmesi ve hem de muafiyetlerin kötüye kullanılmasının önlenmesi amacıyla uygulanması gereken usul ve esaslar belirlenmiş ve bu usul ve esasların uygulanmasına başlanmıştır.
Samsun İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 29/04/2021 tarihli ve 21 sayılı toplantısında alınan;
“e-başvuru sisteminden görev belgesi talebinde bulunulması sonrasında başvurucunun sosyal güvenlik numarasına göre halen çalışmakta olduğu işyeri sicil numarasının belirlenmesine ve işyerinin faaliyet alanına göre tespit olunan NACE kodunun muafiyet kapsamında kalıp kalmadığının kontrol edilmesine,”
kararı gereği ilimizde faaliyet gösteren iş kolları ve bu iş kollarında çalışanların sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulabilmesi için iş kolunun NACE kodunun muafiyet kapsamında olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.
Bu amaçla;
Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına,
Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına,
Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.