İletişim Yoluyla Dolandırıcılık İstişare Toplantısı Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN’in başkanlığında, 16.12.2015 Çarşamba günü saat 10.00’da Valilik toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN toplantının açılışında yaptığı konuşmasında,’’2015 yılı içerisinde Samsun il merkezi ve ilçelerinde İletişim Yolu İle Dolandırıcılık olayları incelendiğinde; il merkezinde 25 olay, Vezirköprü ilçesinde 9 olay, Terme ilçesinde 6 olay, Havza ilçesinde 5 olay, Bafra ilçesinde 3 olay, Çarşamba ilçesinde 2 olay, Alaçam ve Ladik ilçelerinde de 1' er olay olmak üzere toplam 52 olay meydana gelmiştir.
Bu olaylardan 44 tanesinin şüphelileri tespit edilmiş, 8 olayın ise şüphelilerinin tespiti çalışmalarına devam edilmektedir. Bu olaylarda mağdurlar tarafından elden ve havale yapmak sureti ile şüphelilere toplam 641 bin 612 lira para verildiği tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda bu miktarın ancak 21 bin 636 liralık kısmı bloke edilebilmiştir. Ayrıca mahkeme aşamasında 27 bin 400 liranın mağdurlara iadesi sağlanmıştır.
Olayların 44 tanesi hesaba para aktarmak sureti ile, 8 tanesinin de elden alma yöntemi ile gerçekleştiği, 36 olayda şüphelilerin kendilerini polis olarak tanıttığı, 16 olayda ise kendilerini savcı olarak tanıttığı tespit edilmiştir.
Mağdurların, banka hesaplarının terör örgütünün eline geçti şeklinde 25 olay, hakkınızda suç örgütüne üye olmaktan işlem yapılmaktadır 9 olay, adınıza şirket kuruldu 3 olay gibi senaryolar kullanılarak, müştekilerin telefonu sürekli görüşmeye açık tutularak, kişilerin korku ve panik halinde bulunması sağlanıp, sağlıklı şekilde düşünmesi engellenmek suretiyle dolandırıcılık suçunun işlendiği görülmektedir. Dolandırıcılık olaylarında şüpheliler müştekileri dolandırırken, yüzde 94 oranında cep telefonu ile arayarak olayı gerçekleştirmişlerdir.
Bahse konu dolandırıcılık olayları 10.00 ile 16.00 saatleri arasında yoğun olarak meydana gelmiştir. Meydana gelen dolandırıcılık olaylarında mağdur profili incelendiğinde; yüzde 64' nün erkek, yüzde 36' sının kadın olduğu, genellikle 50 yaş üzeri ve ilkokul mezunu oldukları; Şüphelilerin ise yüzde 97' sinin erkek ve yüzde 3 ünün kadın olduğu, 18 ile 25 yaş aralığında, ilkokul mezunu genel olarak işsiz oldukları tespit edilmiştir.
İletişim yolu ile dolandırıcılık olaylarında mağdurların banka ve PTT gibi kamu kuruluşlarını aracı kullanarak, şüphelilerin hesabına para yatırması ve olayın gerçekleşmesinden sonra ilk 6 saat içerisinde yatırılan parayı çektikleri tespit edilmiş olup, bu sebepten dolayı suçun işlenmesinin engellenmesinin daha etkin bir mücadele yöntemi olduğu değerlendirilmektedir.
Dolandırıcılık suçu en genel anlamıyla, bir kişiyi çeşitli hilelerle aldatarak, kendisine ya da başkasına menfaat sağlamak amacıyla yapılan kasıtlı eylemlerdir. Dolandırıcılık suçu, türlerine göre farklılık göstermektedir. Ülkemiz genelinde en yaygın olarak karşılaşılan dolandırıcılık yöntemi, ‘Kontör ve Para Dolandırıcılığı’ şeklinde gerçekleştirilen ve telefon yoluyla yapılan dolandırıcılıktır.
Telefon yoluyla dolandırıcılık olaylarında şüpheliler, gelişen teknolojik imkânları kullanarak, mağdurları telefon ile arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtmaktadırlar. Bu kişiler bir takım gerçek dışı vaatler ile kurgu olaylar inşa edip, vatandaşlarımızın iyi niyetleri ve yardımseverlik duygularını istismar ederek dolandırmaktadırlar.
Kendilerini polis, asker, savcı gibi sahte unvanlarla tanıtan dolandırıcılar, telefonla aradıkları şahıslara; Terör örgütü veya bir suç şebekesi tarafından banka hesabının boşaltılacağı, terör örgütü veya suç şebekesi tarafından telefon hattının kullanıldığı, bir olayda suçlu olarak isminin geçtiği, hesaplarındaki paraların çekilerek devlet güvencesi altına alınacağı, şüphelilerin tespiti ve yakalanması amacıyla soruşturma başlatıldığı, gizli operasyon yürütüldüğü, deşifre edilmesi durumunda gözaltına alınacağı, ikamette bulunan altın ve ziynet eşyalarının hırsızlık olayında ele geçen eşyalar arasında olduğundan bahisle, bir poşet veya çanta içerisine konularak belirtilen yere bırakılması gerektiği, banka hesabının terör örgütü tarafından kullanıldığı öğrenildiğinden, banka hesabındaki paranın güvence altına alınması için verilecek hesap numarasına paranın aktarılması gerektiği, operasyon bitimi parayı iade edecekleri gibi senaryolarla tehdit, korku ve panik hali oluşturarak vatandaşlarımızı dolandırmaktadırlar.
Bunların yanı sıra dolandırıcı şahıslar kullandıkları çeşitli bilgisayar programları sayesinde vatandaşlarımızın telefon ekranında 155 Polis imdat tarafından aranıyor gibi gözükecek şekilde arama yaparak güvenlerini kazanmaktadırlar. Hatta polis ekiplerini, sahte ihbarlarla aradıkları vatandaşın ikamet bölgesine yönlendirip senaryolarının inandırıcılığını sağlamaktadırlar. Daha sonraki aşamalarda ise verdikleri hesap numaralarına paranızı havale etmenizi ya da para ve altınlarınızı çöp kutuları, park veya sokaklara bırakmanızı istemektedirler.
Bu yöntemler dışında, vatandaşlarımızın telefon numaralarına ‘hediye kazandınız’ ya da ‘çekiliş kazandınız’ gibi SMS’ler atarak, vergi veya kargo ücreti adı altında para talep etmektedirler. Ayrıca dolandırıcılar telefonla sizi arayarak sağlık veya hayat sigortanızın yenilenmesi için para yatırmanızı isteyerek de dolandırabilmektedirler.
Telefon yoluyla dolandırıcılık suçunun mağduru olmamak için; Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale, EFT yapılmasını katiyen talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini Polis, Savcı, Asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın. Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyin. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları kesinlikle aramayın. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde lütfen hemen 155 Polis İmdat hattını arayın ya da en yakın emniyet birimlerine müracaat edin.
İletişim Yolu İl Dolandırıcılık olaylarına karşı ilimizde yapılacak çalışmalar kamu ve özel bankalar, PTT şubeleri, il ve ilçe müftülükleri, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, üniversite rektörlükleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, il ve ilçe sağlık müdürlükleri, GSM operatörleri, elektrik dağıtım şirketi, internet sağlayıcıları, kuyumcu ve döviz büraları, esnaf ve sanatkar odaları başkanlıkları ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu gibi kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir.
Biz bu konunun üzerinde tartışırken sürekli mağdur olan insanların üzerinde duruyoruz. Aslında birazda dolandıran insanlar konusunda araştırma yapmamız gerekiyor. Bu insanlar neden dolandırıcılık yapıyor konusunu irdelememiz gerekiyor. Bu ahlaki bir sorun, bu bir eğitim sorunu, hatta bu bir manevi sorun.
Bu toplantıları ilimizde rutin olarak bundan sonraki günlerde düzenlemeye devam edeceğiz. Ayrıca bu konuda yaptığımız afişler ilimizde gerekli yerlere asılarak vatandaşlarımda bu konuda bir farkındalık oluşturmayı sağlayacağız. Benim basın mensubu arkadaşlarımdan da bir isteğim var. Bu konuyu sürekli gündemde tutabilmek amacı ile haberler yapalım. Gerek yazılı, gerekse görsel medyada çıkacak haberlerle bu konu sürekli gündemde tutulursa toplumda bu konuda bir bilinçlenme ve farkındalık oluşur. Ben bu toplantıya katılan ve katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum.’’dedi.
Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN’in konuşmaları sonrasında İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Zeki BAL tarafından ‘İletişim Yoluyla Dolandırıcılık’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Sunum sonrası Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN’in başkanlığında gerçekleştirilen İletişim Yoluyla Dolandırıcılık konulu toplantıda katılımcılar değerlendirmelerde ve görüş alış verişinde bulundu.
Toplantıya ayrıca; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin AKAN, Samsun Barosu Başkanı Av. Kerami GÜRBÜZ, Vali Yardımcısı Osman Nuri ÇOBANOĞLU, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Ercan YAŞİN, İl Emniyet Müdürü Vedat YAVUZ, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi APAYDIN, Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüp GÜLER, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri. resmi ve özel bankaların il ve bölge yöneticileri ile Emniyet Müdürlüğü personeli katıldı.